• Pzt – Cts : 09:00 – 17:00
  • +90 216 420 44 35
  • info@emacelik.com
  • Dil:

  • Yapı Sistemlerinde Çelik

    Yapı Sistemlerinde Çelik

    EMA ÇELİK, yapı sektöründeki 40 yıla varan birikimini çelik yapılardaki 20 yıllık deneyimi ile birleştirerek , gerek konvansiyonel çelik yapılar gerekse geleneksel yapım sistemleri ile geçilemeyen mesafeleri aşan nitelikli ve özel çelik yapı tasarımlarını da proje hizmetleri ile birlikte gerçekleştirmektedir.

    Bünyesinde bulundurduğu proje grubu ile yapımına aday olduğu çelik yapıların yapımını “ Tasarla ve yap (Design and Built) “ modeline uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Diğer bir deyişle EMA ÇELİK , çelik yapılar ile ilgili olarak bir imalatçı yapım firmasının ötesinde bir mühendislik firması niteliğinde kendisini geliştirmiştir. Bu hali ile talep sahiplerine, tasarım, imalat , montaj hizmetleri yanında mühendislik danışmanlığı da yapmaktadır.

    Özellikle son dönemlerde , işveren ve mimarların yüksek oranda talep etmekte olduğu büyük açıklıklı, çift eğrilikli kafes kabuk, gergili yapı çözümleri çelik yapılar alanındaki faaliyetlerimizde önemli yer tutmaktadır.

    EMA ÇELİK, ürettiği çelik yapıları ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak ve yüksek mühendislik metod ve teknolojilerini uygulayarak gerçekleştirmektedir.

    • Yapı emniyeti,
    • Üretim ve montaj kolaylığı,
    • Toplam ekonomi kriterlerini bir arada değerlendirerek optimum  çözümleri oluşturmayı en önemli prensip edinmiştir. Bu amaçla, EMA ÇELİK’ un yapımcı kimliği ile edinmiş olduğu uygulama pratikleri de bu optimum sonuca varmayı kolaylaştıran en önemli bir unsur olmaktadır.

    Çelik Yapıları Niçin Tercih Ederiz ?

    Çelik yapılar, aşağıda kısaca izah edilen projeye sağladığı avantajları nedeniyle tercih edilmektedir.

    Buna göre Çelik Yapılar ;

    Ön üretimli imalat özelliği ile inşaat süresini kısaltmaktadır. Uluslararası literatürde fabrikalarda üretilen çelik yapılar ön üretimli ( Pre Engineered ) yapılar olarak anılmaktadır. Bu yapılar , prefabrik olarak tasarlanmaları ve imal edilmeleri nedeni ile , işverene hızlı üretim ve montaj imkanını sunmaktadır. Bu ise inşaatın toplam yapım sürecinin kısalması anlamına gelmektedir.

    Betonarme yapılara nazaran hafif ve ekonomik yapılardır. Çelik yapılar malzemenin yoğunluğuna ve mekanik davranışlarına paralel olarak çok daha hafif bir yapı olarak tasarlanmaktadır. projeye bütünsel olarak ve yapı ömrü boyunca bakılıp doğrudan ve dolaylı tüm fayda ve kazançlar düşünüldüğünde çelik yapıların yapı sahibine ciddi ekonomi sağladığı görülmektedir.

    Depreme dayanıklı yapılardır. Çelik yapılar daha hafif ve sünek yapı özelliği ile yapıya aktarılan daha düşük bir deprem yükü ve daha az deprem riski ve daha güvenli yapı anlamına gelmektedir.

    Mimari tasarımı estetik ve yaratıcılığa açıktır. Yapısal çelik, fabrikalarda artık sayısal kontrollü üretim teknolojleri ile ve yeni gelişmekte olan üretim araçları ile çok değişik şekillerde işlenebildiğinden tasarımcılar için sınırsız yaratıcı olanaklar sağlamaktadır.

    Tüm elemanlar, son derece yüksek hassasiyet ile tasarlanıp imal edildiğinden kesin ölçüsündedir. Çelik yapısal elemanların hepsi endüstriyel ön-üretimlidir. Toleranslar mm mertebesinde olduğundan montaj sorunsuz ve kusursuzdur.

    Güçlü ve dayanıklı yapılardır. Bu özelliği ile çelik taşıyıcılı yapılar kolonsuz, duvarsız ve kesintisiz mekanlar olabilmektedir. Büyük açıklık geçilmek gerektiğinde betonarme yapılarda dahi çelik elemanları tek seçenek halini almakta yapı kompozite dönüşmektedir. Ara kolonlar , minimum kesitlerde ya hiç yoktur ya da çok az sayıdadır.

    Tamiri ve bakımı kolaydır. Doğru tasarlanmak kaydıyla, işlev ve dayanımından bir şey yitirmeden, tümü görünür olan taşıyıcı yapı elemanlarını güçlendirmek, tamir etmek, yenilemek ve/veya değiştirmek olanağı vardır. Yapıya tasarım imkanları dahilinde , yatay ve dikey ekler yapılabilir, yeni katlar eklenebilir, belirli elemanlar veya bölümler kaldırılabilir.

    Yangına karşı korunum metodları geliştirilmiş bir malzemedir. Çelik yapılar , özel yangına dayanıklı boyalar ile boyanmak suretiyle veya çelik elemanların beton ile kaplanması gibi yöntemlerle yangına dayanıklı hale gelebilmektedirler.

    Geri dönüşümlü bir malzemedir. Çelik malzeme hurdaları tüm dünya üzerinde toplanmakta ve haddehanelerde ergitilip yeniden işlenerek yeni ürün haline getirilebilmektedir.

    Call Now Button